Ode aan het Brugse Beertje deel 2
 
Logo_favicon_Tekengebied 1 kopie 2.png

In 2019 opende Galerie Magiek haar deuren in een historisch pandje in de Stoofstraat 7 in het hart van Brugge. In de 14de en de 15de eeuw was het een bordeel met een warm bad en gekruid plezier. Op de gelijkvloers is een winkeltje en ‘de Middeleeuwse boudoir’ op het eerste verdiep werd geruild voor een kleine maar wonderlijke tentoonstellingsruimte.

Marita Vermeulen is er curator. Ze is een boegbeeld in de wereld van de jeugdliteratuur en doceert. Vermeulen schreef recensies voor de Standaard der Letteren en tal van artikels in vakbladen. Ze is ook uitgeefster bij uitgeverij De Eenhoorn, een vooraanstaand kinderboekenhuis.
Voor de tentoonstellingen ‘Ode aan het Brugse Beertje’ selecteert Vermeulen illustratiewerk en geeft ze illustratoren de opdracht
een speelse ode aan de Brugse Beer te creeëren.

mei 2019 - september 2019: ‘Ode aan het Brugse Beertje’ - deel 1
met Greet Bosschaert, Joris Thys & Naomi Kerkhove.

september 2019 - oktober 2019: ‘Alles van waarde is weerloos’
met werk van Tom Fiers

oktober 2019 - maart 2020: ‘Ode aan het Brugse Beertje’ - deel 2
met Trui Chielens, Tim Van den Abeele & Johan De Plancke

Logo_favicon_Tekengebied 1 kopie 3.png
 
 
Gallerie_Magiek_www2.jpg
 

Brigitte Minne

Brigitte Minne schrijft kinderboeken en scenario's voor tv en theater. Terugkerend thema in haar werk is de weerbaarheid van kinderen en hun vermogen om de wereld mooier te maken. Zij werkt samen met grote illustratoren en steekt haar bewondering voor hun vakmanschap en verbeelding nooit onder stoelen of banken. Zij heeft oog voor mensen die creëren en op een unieke manier verhalen vertellen. Ze gunt hen graag een plek in de schijnwerpers. Zo was ze tien jaar lang de grote bezieler van Picturale in Ronse. In Galerie Magiek in Brugge geeft zij jonge ontwerpers en illustratoren een plek om hun werk te tonen en te verkopen.


Gallerie_Magiek_www3.jpg
 

Marita Vermeulen

Marita Vermeulen zit ruim dertig jaar in het boekenvak. Eerst als recensent, tegenwoordig als uitgever bij uitgeverij De Eenhoorn, bekend van mooi geïllustreerde en rijkelijk vormgegeven kinder- en jeugdboeken. In haar boek 'Buiten de lijntjes gekleurd' schrijft ze over het talent van Vlaamse illustratoren om op een kleurrijke en unieke manier verhalen te verbeelden. Zij ging graag in op de uitnodiging van Brigitte Minne om drie keer per jaar werken te selecteren voor Galerie Magiek in Brugge.


Trui Chielens portret rond.png
 

Trui Chielens

Trui Chielens debuteerde meteen sterk in 2017 met het prentenboek: ‘Drie zotte zussen’ (tekst Siska Goeminne). Trui slaagt erin om in grafische beelden de relatie tussen de zussen vorm te geven, ze verbeeldt op een aangrijpende manier wanneer er een intense verandering in de relatie optreedt.

Met ‘Prinses Pompelien gaat trouwen’ (2017 – tekst Brigitte Minne) speelt Trui Chielens met woord en beeld. In dit verhaal over jezelf zijn en over het effect van roddelen tonen de beelden onder meer de kracht en reikwijdte van lelijke woorden en achterbaks geroddel. De woorden worden beelden die gebeiteld lijken in het leven van de prinses, tot de liefde en acceptatie van haar ouders de ruimte en vrijheid creëren waarin ze zichzelf kan zijn.

‘De vrouw van de schilder’ (2019 – tekst Peter De Voecht) is een complex en aangrijpend verhaal over twee volwassenen die ondanks hun liefde voor elkaar, steeds verder van elkaar verwijderd raken. Trui gaat in haar beelden in op de dromen van de vrouw en haar perceptie van het leven en van haar echtgenoot. Later komt de perceptie van de man aan bod en dan blijkt in tekst en beeld waarom de beleving van man en vrouw uiteenloopt.

De boeken van Trui Chielens verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn.


Tim Van den Abeele portret rond.png
 

Tim Van Den ABEELE

Tim Van den Abeele debuteerde in 2011 met het indrukwekkende prentenboek: ‘Op een dag was de liefde moe’ (tekst Paul Verrept). Zijn talent werd meteen opgemerkt en geprezen door critici. Tim Van den Abeele maakt monotypes, een techniek die min of meer onvoorspelbare resultaten oplevert. Hij slaagt er door sterke composities en een uitgekiend kleurgebruik keer op keer in om sfeer en emotie op te roepen.

Dat gaat ook op voor zijn tweede boek: ‘Mama laat haar oren uit’ (2017 – tekst van Brigitte Minne). Voor dit boek koos hij voor de kleur blauw, wat aansluit bij de inhoud van dit boek over doofheid en over een voetballend hoofdpersonage.

Met ‘Het geheim van Sinterklaas’ (2018 – tekst Bart Van Nuffelen) maakte Tim Van den Abeele zijn meest persoonlijke boek. Hij roept in sfeervolle beelden de warme band op tussen een grootvader en zijn kleinzoon.

De boeken van Tim Van den Abeele verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn.


Johand De Plancke portret rond.png
 

Johan de plancke

Johan De Plancke is een Brugse kunstenaar. Als kind toonde hij zich al een begenadigd tekenaar en schilder. Hij heeft het penseel nooit losgelaten. Hij heeft zich altijd bekommerd om het onrecht in de wereld en toont in zijn schilderijen hoe kinderen en volwassenen hier onder te lijden hebben. Een van zijn schilderijen werd gekocht door Amnesty International. Johan De Plancke was lange tijd animator in een bejaardentehuis en tekende aangrijpende portretten van de mensen daar. Hij roept in die portretten de persoonlijkheid van zijn modellen op, waardoor ze de toeschouwer rechtstreeks lijken aan te spreken. Op dit ogenblik experimenteert Johan met kleur en geometrische vormen. Hij geeft op die manier vorm aan de anonimiteit en afstandelijkheid, maar ook aan de diversiteit en kleurigheid van het stadsleven.


Gallerie_Magiek_www_003.jpg
 

Luc Battieuw

Luc Battieuw draagt Galerie Magiek een warm hart toe. Hij is net als de organisatoren Brigitte Minne en Marita Vermeulen bewonderaar en pleitbezorger van unieke en krachtige kinderboekenillustraties. Het is een eer dat hij het peterschap van de exposities wilde aanvaarden.

In het zuiden van België en in Frankrijk staat de naam Luc Battieuw al vele decennia voor goede smaak, expertise in kinder- en jeugdliteratuur, organisatie van interessante boekevenementen.

Hij is bibliothecaris in Brussel en directeur van het centrum voor jeugdliteratuur. In die hoedanigheid bewaakt hij ook het jeugdliteratuurprogramma van de jaarlijkse de Foire du Livre.

Luc Battieuw heeft een grote passie voor prentenboeken en is passioneel verzamelaar van origineel werk van o.m.: Carll Cneut, Kitty Crowther, Tomi Ungerer, Ingrid Godon, Joris Thys, Rebecca Dautremer, Marie Wabbes, Gabrielle Vincent, Anne Brouillard… De afgelopen 20 jaar verzamelde hij circa 250 werken. Hij is zijn bedoeling om hiermee in Brussel tentoonstellingen in te richten en zijn passie te delen met een groot publiek van jonge en oudere mensen.